Microsoft anunta ca Vista este afectat de bug-uri ActiveX

 

Desi computerele care ruleaza cu sistemul de operare Windows Vista sunt semnificativ mai putin predispuse la a fi infectate cu cod de atac decat cele care ruleaza cu Windows XP, ultimul sistem de operare continua sa fie amenintat prin intermediul tehologiei Microsoft ActiveX broswer, potrivit unui raport al companiei.

In ultimul raport bianual, Microsoft spune ca PC-urile care ruleaza cu Windows XP Service Pack 2 (SP2) au fost de trei ori mai predispuse la a fi infectate cu malware decat computerele care ruleaza cu Windows Vista SP1. Cele cu ultimul update de securitate petru XP, SP3, au fost de doua ori mai predispuse la infectii.

Potrivit Microsoft, in primele sase luni ale anului Malitious Software Tool (MSRT) a indepartat malware de pe doar trei computere cu Windows Vista SP1 la o mie de rulari. In aceasi perioada, MSRT a descoperit si indepartat cod malitios de pe 10 sisteme Windows XP SP2 si de pe opt PC-uri XP SP3 la o mie de executii. Microsoft updateaza si distribuie automat tool-ul software utilizatorilor Windows in fiecare luna prin Patch Tuesday.

In primele sase luni ale anului, in timp ce jumatate din cele mai importante 10 atacuri prin browser impotriva computerele Windows XP s-au bazat pe vulnerabilitati in propriile software Microsoft, niciunul din cele mai importante 10 atacuri impotriva sistemelor Vista nu s-au bazat pe software-le proprii ale Microsoft. Vista a fost atacat prin bug-uri in controlorii ActiveX de la terte companii.

Vulnerabilitatile din ActiveX, tehnologia Microsoft utilizata pentru a crea add-in-uri pentru Internet Explorer (IE), au reprezentat 8 din 10 atacuri impotriva Vista in prima jumatate a 2008.

Doua din opt vulnerabilitati prezente controlori ActiveX faceau parte din media player-ul RealPlayer de la RealNetworks, altul apartinea player-ului QuickTime de la Apple. Ambele companii au trebuit in repetate randuri anul acesta sa-si rezolve vulnerabilitatile din programe. Apple a aplicat in 2008 patch-uri pentru 30 de vulnerabilitati QuickTime in cinci update-uri.

Datele Microsoft sunt asemanatoare cu cele colectate de Symantec Corp. pentru a doua jumatate a anului 2007, cand bug-urile ActiveX au reprezentat 79% din toate bug-urile descoperite in browser plug-in-uri in acea perioada.

 

Sursa: www.computerworld.com

Autor: Mircea Geoana

2 comentarii la „Microsoft anunta ca Vista este afectat de bug-uri ActiveX

  1. media XaX

    e afectat rau de tot. Personal nu o sa renunt la Xp, mai ales ca dezvolt soft pe calculator

  2. Arabu

    bai tata, astia nu or sa mai faca ceva atat de bun ca xp-ul.. XP rulz!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *