Romanii pe ultimul loc la detinerea de PC-uri

Romanii sunt europenii care utilizeaza cel mai putin serviciile de telefonie, se afla pe penultimul loc din punct de vedere al detinerii unui computer personal si/sau unei conexiuni la internet, dar sunt printre cei mai informati in ceea ce priveste tarifele la telefonia mobila, releva un studiu CE.

Daca in Romania patru din cinci locuinte au conexiune la o linie telefonica fixa sau mobila, media la nivelul Uniunii Europene este de 95%, releva un studiu Eurobarometru comandat de Comisia Europeana (CE) si realizat de Eurostat.

Totodata, CE puncteaza ca cele 15 state membre vechi ale blocului comunitar au o medie de 97%, mai ridicata decat cea de 91% a celor 12 tari care au aderat mai recent, printre care se numara Romania, Bulgaria (89%), Ungaria (91%) sau Lituania (90%).

Cel mai aproape de media comunitara se regasesc Germania si Polonia, cu o medie de 95%.

Dintre locuintele Romaniei, 32% folosesc simultan linii de telefon fixe si mobile, 15% au numai telefoane fixe, 33% utilizeaza numai servicii de comunicatii fara fir, iar 20% nu au acces la telefonie.

In Lituania, numai 24% dintre gospodarii au in acelasi timp linie telefonica fixa si mobila, in timp ce 53% folosesc numai telefonia mobila. In Suedia, Luxemburg, Olanda si Malta, intre 85 si 88% dintre locuinte folosesc simultan comunicatiile fixe si mobile, in timp ce proportiile utilizatorilor care opteaza pentru numai una dintre variante scad pana in jurul valorii de 10%.

Romania se situeaza pe pozitia 22 in functie de gradul de utilizare simultana a telefoniei fixe si mobile, dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene.

In ceea ce priveste locuintele cu cel putin un computer personal, Romania are o rata de penetrare de 35%, singurul stat cu mai multe locuinte fara calculator fiind Bulgaria (27%). fata de o medie de 57% la nivelul celor 27 de state. Cele mai multe case cu cel putin un computer se regasesc in Olanda (90%) si Danemarca (85%).

Totodata, din studiu reiese ca Romania si Bulgaria sunt statele europene cu cele mai putine locuinte conectate la internet, insa cu cele mai rapide cresteri din acest punct de vedere, din iarna lui 2007 pana in prezent.

La nivelul UE, media locuintelor unde sunt utilizate servicii de televiziune se situeaza la 96%. In Cipru, Luxemburg si Malta, practic toate gospodariile folosesc un serviciu de televiziune, iar la polul opus se regaseste Finlanda (92%).

Studiul a fost realizat de Eurostat, in noiembrie-decembrie 2007 si ianuarie 2008.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *