NASA foloseste sistemul de operare Unix pentru a urmari asteroizi

Un asteroid de marimea unei treimi dintr-un teren de fotbal a trecut luni riscant de aproape de pamant.

Apropierea asteroidului de Pamant a facut ca astronomii de la NASA si din intreaga lume care ii urmareau cursul sa faca cu furie calcule peste calcule, dupa cum a spus Don Yeomans, director al Near Earth Object Program Office din cadrul NASA. Asteroidul are aproximativ 30 metri in diametru si cantareste in jur de 33.500 tone.

Asteroidul s-a aflat la cea mai apropiata distanta de Pamant de 25.481 km.

“Atronomic vorbind, este destul de aproape”, a spus Yeomans. “Nu a constituit niciun moment o amenintare pentru Pamant. In medie, ceva de aceasta marime loveste Pamantul la fiecare 500 de ani – iar un obiect de aceasta marime trece la o asemenea distanta de Pamant la fiecare trei sau patru ani. Insa nu le vedem intotdeauna. Scopul nostru este de a ne asigura ca ii vedem venind”.

Yeomans a precizat ca ultima data cand un asteroid de o dimensiune aproximativa a lovit Terra a fost pe 30 iunie 1908, care a cazut in Siberia, distrugand copacii pe o raza de 324 km patrati. Aceasta a mai adaugat ca asteroidul a explodat la cativa km de Pamant, improscand suprafata cu bucati de roca.

Astronomii de la un observator din Australia au descoperit prima data apropierea asteroidului la sfarsitul saptamanii trecute. Odata anuntata descoperirea si alti astronomi au inceput sa urmareasca traiectoria acestuia. Toate datele colectate despre asteroid au fost introduse intr-un program care ruleaza pe un server Dell cu opt procesoare si software Unix. Programul, numit Sentry, a utilizat toate informatiile pentru a efectua calcule automate privind traiectoria asteroidului, apropierea sa de Pamant si probabilitatile de impact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *