Un atac informatic fara precedent in Romania, a afectat doua mari organisme ale statului: Justitia si Politia. Hackerii au reusit sa blocheze timp de cateva zile accesul la retele de calculatoare din inchisori, instante si sedii ale politiei din intreaga tara. Zeci de specialisti au lucrat zile in sir pentru rezolvarea problemei.
Una din retelele blocate de virus a fost cea a Penitenciarului de maxima siguranta Rahova. Angajatii nu au avut practic cu ce sa lucreze timp de cateva zile. Baza contine datele a 1600 de detinuti, dar si date despre locul unde domiciliaza gardienii.
Potrivit autoritatilor, primele semne ale virusarii au aparut in urma cu doua saptamani. Acestea afectau comunicatiile, programul de evidenta, cel de buget, dar si reteaua interna.
Riscurile sunt majore. Si asta pentru ca sistemul anunta angajatii cand trebuie sa fie un detinut eliberat sau cand trebuie dus la instanta. Zeci de specialisti au lucrat zile in sir pentru rezolvarea problemei. Desi s-a reusit redresarea sistemului, virusul nu a fost inca anihilat.
Potrivit unor surse judiciare au fost probleme la mai multe sedii de politie din tara, printre care si la Politia Capitalei. Oficialii sustin insa ca nu a existat in niciun moment un pericol concret si ca bazele lor nu au fost blocate.
Microsoft Romania ofera 250 de mii de dolari pentru prinderea hackerilor.
Expertii spun ca pentru acest atac a fost folosit unul dintre cei mai puternici vurusi creati vreodata, capabil sa sparga coduri de acces dar si sa modifice datele existente in calculatoare. Este atat de periculos incat Microsft, furnizorul de soft al statului roman ofera o recompensa de 250 de mii de dolari pentru prinderea celor care au creat si lansat virusul.
Virusul profita de vulnerabilitatile sistemului de operare Windows, gaseste parolele si le da acces hackerilor la date confidentiale. Astfel oricine poate sustrage sau modifica date esentiale care tin de siguranta nationala.