Internetul , cea mai importanta inovatie a ultimilor 30 de ani

Clasamentul celor mai importante inovatii din ultimii 30 de ani cu un impact major asupra evolutiei omenirii aduce pe prima pozitie Internetul. Topul a fost alcatuit de catre un post de televiziune american specializat în probleme economico-financiare si o publicaţie online a Universităţii din Pensilvania in urma unui sondaj de opinie in care au fost implicati spectatorii si cititorii din intreaga lume.

Sondajul a oferit juriului de specialisti peste 1.200 de sugestii, dintre care cea mai importanta inovatie a fost considerata Internetul. In contextul dezvoltarii tehnologice si al ritmului alert de viata actual, asigurarea ca toti cetatenii pot profita de beneficiile IT . C in viata de zi cu zi constituie un obiectiv major al tuturor strategiilor de integrare informationala.

Competentele de operare PC reprezinta o componenta cheie, care va permite tuturor sa acceseze servicii publice si comerciale online si care sporeste oportunitatile de angajare.

O data cu acceptarea Cardului de Aptitudini ECDL cu numarul 9 milioane, Presedintele Barroso a accentuat faptul ca abilitatile IT sunt esentiale pentru toti europenii, precizand ca “aptitudinile IT reprezinta o componenta de baza intre competente precum cititul si scrisul, acesta fiind mesajul pe care Comisia Europeana il transmite catre toti cetatenii europeni; in situatia economica actuala dificila, multi angajati vor avea nevoie sa fie reinstruiti si competentele IT pe care le pot dobandi ii vor ajuta sa gaseasca noi oportunitati pentru o viata mai buna”.

Cu toate acestea, 73% din populatia tarii noastre nu are nici macar abilitatile de baza necesare pentru utilizarea Internetului si se confrunta cu amenintarea excluderii din Societatea Informationala, Romania aflandu-se pe ultimul loc in clasamentul pe tari europene la mica distanta de Bulgaria.

Pentru a ajuta la redresarea situatiei economice, Comisia Europeana a lansat Planul de Redresare Economica Europeana care face apel catre Statele Membre pentru a investi mai mult in educatie si reinstruire cu scopul de a proteja cetatenii Europei de una dintre cele mai grele crize economice.Planul vizeaza extinderea conexiunii la Internet in zonele rurale. Cu toate acestea, daca aceasta investitie nu este suplimentata cu instruire IT, Europa risca o crestere a diviziunii digitale in zone in care nivelul competentelor IT au deja valori sub nivelul mediu european conform raportului Eurostat din 2008 care a indicat in 2007 faptul ca 49% dinlocuitorii unor arii mai putin populate din Europa nu au folosit niciodata Internetul.

Totusi, cu un procent de 40% de europeni care nu detin inca abilitatile de baza necesare pentru a putea folosi Internetul, raman inca multe lucruri de facut in continuare, competentele IT fiind un factor cheie in dezvoltarea unei societati informationale inclusive si a unei economii bazata pe cunoastere.

ECDL, acceptat in multe tari ca standard recunoscut pentru competentele de operare PC, ofera abilitatile actuale necesare pentru ca oamenii sa se implice activ in societatea informationala. Calificarea tuturor cetatenilor in vederea dobandirii abilitatilor de operare PC reprezinta un imperativ economic, social si politic.

ECDL ROMANIA recomanda guvernului, mediului de afaceri si societatii civile sa lucreze impreuna pentru a face fata provocarilor actuale si sa se concentreze asupra obiectivelor Strategiei de la Lisabona privind cresterea economica si a pietei muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *