Google VisualRank – o noua tehnologie de cautare

In cadrul conferintei World Wide Web de la Beijing, doi reprezentati Google au prezentat o lucrare despre ceea ce cercetatorii numesc VisualRank. Acesta este un algoritm care combina metodele de recunoastrere a imaginilor cu diverse tehnici de clasificare si indexare a imaginilor ce prezinta similaritati. Cercetatorii Googe au afirmat ca au dezvoltat o tehnologie software care poate sa faca pentru fotografiile digitale ceea ce a facut PageRank pentru sistemul de cautare al paginilor web.

In momentul de fata sistemul de indexare a imaginilor se bazeaza pe textul care este asociat acestora. Acest sistem are multe lacune, fiind extrem de greu de administrat.

Tehnologia analizarii imaginilor nu a inregistrat o dezvoltare prea inbucuratoare.

In prezent, Google nu a fost singura companie care a incercat sa perfectioneze cautarea de imagini. In 2006, Riya, o companie din Silicon Valey a realizat Like.com. Acesta este un serviciu care se adreseaza serviciilor de cumparaturi online si face pozibila selectarea unui atribut vizual al produsului. “Mai degraba decat o cautare de text, folosind cuvintele asociate fotografiilor, servciul se bazeaza pe abilitatea de a identifica forme sau obiecte care ar fi greu de descris in text”, a declarat Munjal Shah, directorul Riya.

sursa: New York Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *