ECO TIC a publicat rezultatele primei cercetari de piata privind echipamentele electronice

 

Asociatia ECO TIC a facut publice rezultatele primei cercetari de piata privind “Echipamentele electronice. Dotarile gospodariilor din mediul urban.

Comportamentele de achizitie. Gradul de cunoastere al legislatiei DEEE.” Studiul a fost realizat pe un esantion national de 1002 persoane, de catre Daedalus Millward Brown la solicitarea ECO TIC.

Studiul reprezinta o radiografie a momentului privind dotarea populatiei cu echipamente electrice si electronice, durata estimata de folosinta a acestora si gradul de informare a cetatenilor in ceea ce priveste deseurile electrice si electronice.

Conform studiului, exista o categorie de activitati cu grad crescut de disponibilitate sociala legate de reciclarea/reutilizarea resurselor. Populatia Romaniei este dispusa sa economiseasca in ceea ce priveste utilitatile, motivul principal fiind reducerea cheltuielilor, protectia mediului aflandu-se pe un plan secund.

Potrivit cercetarii, durata de folosinta intentionata pentru majoritatea echipamentelor electronice se intinde pana la epuizarea tehnica. Mai mult de un sfert din populatia chestionata detine in gospodarie echipamente electrice sau electronice nefunctionale, majoritatea (68%) pentru ca nu stiu ce sa faca cu acestea, iar restul (32%) pentru ca intentioneaza sa le repare.

Cele mai influente criterii de achizitie pentru echipamentele electrice si electronice sunt marca produsului si existenta unui service prompt pentru produsul respectiv. In acelasi timp, Timbrul Verde este considerat cel mai putin important criteriu de achizitie, dintre cele evaluate.

Consumatorii romani care doresc sa afle informatii privind echipamentele electrice si electronice apeleaza cel mai des la internet (48%) si televizor (31%).

Merita remarcat nivelul scazut de informare al populatiei privind legislatia din domeniul deseurilor electronice si, respectiv, organizatiile de gestionare a DEEE.

Astfel, peste 78% din populatie nu stie sa dea exemple de organizatii specializate in reciclare. In acelasi timp, repondentii nu au stiut de existenta unor amenzi in cazul aruncarii deseurilor electrice si electronice in alta parte decat locurile special amenajate.

In opinia respondentilor, institutiile responsabile pentru colectarea selectiva si reciclarea deseurilor electronice sunt firmele de salubritate (46,5%), organizatiile/autoritatile locale (21,5%) si institutiile publice (13,2%).

N.B. Studiul a fost realizat in octombrie 2008, prin sondaj in mediul urban, pe persoane (femei si barbati) cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani, persoane care au fost implicate in procesul de achizitie al unui echipament electric sau electronic in ultimele 12 luni.

Studiul poate fi consultat pe website-ul ECO TIC, putand fi descarcat de la adresa:

http://www.ecotic.ro/comunicate.php?NewsId=67&Lang=RO.

Eco Tic este asociatia non-profit a producatorilor si a distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2006, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE. Eco Tic colaboreaza cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si cu celelalte organizatii ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

Eco Tic a introdus pentru prima data in Romania, la 30 aprilie 2007, aplicarea “timbrului verde” care reprezinta, conform practicii europene, contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Banii colectati din timbrul verde asigura finantarea activitatilor de colectare si reciclare, precum si a celor de informare si constientizare a populatiei.

 

 

 

Sursa: ECO TIC

Autor: Nelu Ploiesteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *