Cum se realizeaza stocarea datelor in 5 dimensiuni

Holografic-Soft.roO echipa de cercetatori de la universitatea australiana Swinburne, din Melbourne, lucreaza la dezvoltarea unei noi tehnologii DVD care ar putea mari capacitatea de stocare a unui disc DVD de la 4.7GB, cat este in prezent, la peste 1TB.Multiplexed optical recording (inregistrari optice multiplexate) – tehnologia dezvoltata de cercetatorii australieni – foloseste polarizarea luminii si nanotehnologia (nanoparticule de aur) pentru a stoca informatia in “cinci dimensiuni”, obtinand o densitate a datelor de 1012 biti pe centimetru. Folosind aceasta tehnologie, cercetatorii din Melbourne au reusit sa stocheze 1.600 de Gigaocteti pe un disc obisnuit si sunt increzatori ca, in viitor, vor putea stoca o capacitate de peste 10TB pe un singur disc de tip DVD (un 1TB reprezinta echivalentul a 300 de filme sau 25.000 de melodii).

Celor trei dimensiuni spatiale folosite de obicei la stocarea informatiilor le-au fost adaugate alte doua: lungimea de unda a luminii si polarizarea sa – orientarea sa in camp magnetic. Cele doua dimensiuni suplimentare reprezinta cheia pentru a crea discuri de capacitate extrem de mare, afirma profesorul Min Gu, unul dintre cercetatori.

In tehnologia tri-dimensionala, suprafata magnetica a fiecarei placi este impartita in mici regiuni, iar fiecare regiune este folosita pentru a reprezenta o singura unitate binara de informatie. Tehnologia tri-dimensionala foloseste un fascicul luminos de o singura culoare sau cu o singura lungime de unda  pentru a citi datele stocate sub forma de biti. Pentru a crea o noua dimensiune si anume culoarea, cercetatorii au introdus nanoparticule de aur care reflecta lumina. Nanoparticulele reactioneaza la lumina in functie de forma lor, aceasta permitand cercetatorilor sa inregistreze informatii in functie de diferite lungimi de unda ale fasciculului luminos, pe aceeasi structura fizica a discului.

Lansarea pe piata a discurilor nu se va face mai devreme de cinci ani. Noua tehnologie permite stocarea unei cantitati superioare de informatie, fata de cei 500 GB stocati folosind tehnologia prezentata recent de General Electric.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *