Licitatia pentru Wimax in Romania va incepe de la 1 milion de euro

ANC va elabora o procedura competitiva in lansarea serviciilor WIMAX care va da operatorilor mai multa putere de decizie si o libertate in a-si planifica ofertele in functie de planurile de afaceri si de costurile implicate .

Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii a declarat: „Alocarea licentelor de internet mobil in spectrul radio 3600-3800 MHz este de maxima importanta in acutualele conditii economice pentru in acest fel putem asigura continuitatea investitiilor in domeniul telecomunicatiilor  si raspandirea accesului la internet in banda larga in mediul rural.

Noua procedura va fi una bazata pe pretul oferit, pretul de plecare fiind un milion de euro. Este o procedura deschisa cu strigare.”

Procesul de acordare a acestor licente a fost un esec, niciun operator nu a depus o oferta pentru a obtine aceste frecvente. Semnalele din piata arata ca motivul a fost pretul prea mare. Operatorii au solicitat, de altfel, modificarea procedurii, pe tot parcursul procesului de consultare publica a caietelor de sarcini, dar asemenea decizii se pot lua numai la nivelul guvernului prin modificarea actelor normative in vigoare.

ANC va propune acum guvernului modificarea tipului de procedura de acordare a licentelor BWA dintr-o procedura comparativa (beauty contest) intr-o procedura competitiva (pretul cel mai mare).

ANC doreste astfel sa-si arate disponibilitatea pentru reorganizarea licitatie de atribuire a acestor licente si interesul pentru incurajarea introducerii pe piata a tehnologiei WiMAX capabile sa contribuie substantial la dezvoltarea comunicatiilor electronice in banda larga, la asigurarea facila a accesului la internet de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau izolate, precum si la utilizarea eficienta a spectrului de frecvente radio.

O procedura competitiva va avea mai mult succes pentru ca va da operatorilor mai multa putere de decizie si o libertate in a-si calibra ofertele in functie de planurile de afaceri si de costurile implicate in lansarea serviciilor WIMAX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *