Yahoo mobile voice search, viitorul tehnologiei de cautare

 

Cautarea este strans legata de utilizarea computerelor, insa este relativ rara atunci cand vine vorba de piata telefoanelor mobile.

Stephen Shankland de la CNET News a testat tehnologia de cautare vocala pentru telefoanele mobile, OneSearch with Voice. Concluzia sa generala a fost, dupa ce a testat serviciul cu un BlackBerry Pearl 8130 Yahoo, ca software-ul este util, dar nu este perfect.

Pentru a utiliza OneSearch with Voice, trebuie tinut apasa butonul “talk” al telefonului si trebuie rostite cateva cuvinte. Telefonul trimite cuvintele rostite catre serverele Yahoo, care le convertesc in text si efectueaza o cautare. Dupa aceea rezultatele impreuna cu o reclama sunt afisate pe ecranul telefonului.

Nu produce intotdeauna raspunsul corect, dar o face destul de des pentru a determina utilizatorul sa utilizeze serviciul mai frecvent. Shankland a spus ca rezultatele au fost mult mai relevante decat cele obtinute cu serviciul de cautre vocala Google 1-800-GOOG-411.

Nu e niciun secret de ce Yahoo este atat de interesanta de piata: cautare mobila creste rapid si este foarte potrivita pentru publicitatea tintita.

Google a depasit de departe Yahoo in ce priveste cautare pe computere personale, insa piata mobila este relativ imatura – dar creste rapid. Din iulie 2007 pana in iunie 2008 “numarul de utilizatori care au accesat cautarea mobila cel putin odata pe saptamana a crescut cu 50% in Europa, Franta si Spania inregistrand o rata de 69 si respectiv 63 procente”, potrivit ComScore, iar numarul utilizatorilor din SUA a crescut cu 104% la 10 milioane. Insa Google conduce Yahoo cu o rata mai mare pentru utilizarea cautarii mobile in SUA, Marea Britanie, Italia, Franta, Spania si Germania.

Puncte tari

Cel mai bun lucru legat de serviciu este ca nu mai e necesar sa se utilizeze tastatura. Chiar si pe telefoanele finger-friendly precum BlackBerry, tastarea este un chin. Prin controlul vocal se pot efectua cautari mult mai usor.

Un alt plus este software-ul pentru recunoastere vocala care se ajusteaza la vocea utilizatorului in timp. Yahoo utilizeaza motorul de recunoastere vocala de la Vlingo pentru a procesa vorbirea.

Puncte slabe

OneSearch with Voice, da rateuri cateodata. In multe cazuri nu a transpus corect cuvintele in text, astfel si rezultatele nu au fost relevante.

Cu plusurile si minusurile sale, OneSearch with Voice arata clar directia in care se indreapta cautarea mobila deoarece telefoanele mobile devin tot mai inteligente si retelele wireless tot mai rapide.

 

Sursa: www.news.com

Autor: Emir Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *