WiMax vs. Long Term Evolution: o lupta pe termen lung

Se prevede o lunga batalie intre doua noi tehnologii wireless high-speed, WiMax si Long Term Evolution (LTE).

Aceste doua tehnologii sunt similare, daca este sa privim felul in care acestea transmit semnalele si chiar si in vitezele din retea. Diferentele sunt realizate de politica – in special, care funizor va oferi care tehnologie, la fel ca in cazul recentei disensiuni dintre sustinatorii formatelor Blu-ray si HD DVD.

Fiecare dintre cele doua tehnologii vor multiplicade cel putin patru ori vitezele de acces wide-area existente pentru utilizatori.

Se pare ca LTE vo fi tehnologia dominanta, cred analistii in ciuda recentei atentii generate de planurile colaborarii dintre Sprint Nextel Corp. si Clearwire Corp. pentru crearea in SUA a unei retele nationale WiMax, estimata sa atinga 120-140 milioane de utilizatori in SUA pana la sfarsitul anului 2010.

In acest preconizat razboi wireless, o tehnologie nu va inlatura obligatoriu pe cealalta, insa analistii cred ca LTE va avea un avans considerabil asupra WiMax in urmatorii ani, in pricipal datorita faptului ca furnizorii standardului predominant GSM (Global System for Mobile communications) din intrega lume vor utiliza LTE ca upgarde. GSM este cel mai popular stadard de comunicatii mobile.

Pana acum AT&T si Verizon Wireless, cele mai mari companii de comunicatii din SUA, si-au anuntat planurile de a adopta LTE in 2011 sau 2012.

Sursa: CoputerWorld ( www.computerworld.com )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *