Tata investeste 12 milioane $ in parcul stiintific Qatar

 

TCE Consulting Engineers, o subsidiara a Tata Group, va investi 12 milioane $ in urmatorii cinci ani in Qatar Science and Technology Park (QSTP).

 Investitia va implica dezvoltarea de noi solutii de inginerie pentru a face fata provocarilor ridicate de protectia mediului.

“Cladirile inregistreaza 40% din consumul de energie din intreaga lume, astfel cu tehnologia potrivita putem schimba acest lucru”, a spus directorul executiv al TCE, A.P.Mull.

Declarand ca marile universitati din lume dezvolta nanoparticule, care au potentialul de a aduce un imens beneficiu societatii, Mull a spus: “Vrem sa transpunem munca experimentala in practica in stransa cooperare cu cercetatorii si companiile din Qatar”.

 

QSTP este locatia companiile tehnologice in Qatar si un incubator de noi firme tehnologice.

Creat in 2004 ca parte a Qatar Foundation – o organizatie non-profit privata pentru promovarea educatiei, cercetarii si dezvoltarii – scopul parcului stiintific este de a creste dezvoltarea economiei bazata pe cunoastere a Qatarului.

Printre universitatile care au campusuri in QSTP se afla Carnegie Mellon, Texas A&M si Weill Cornell.

EADS, ExxonMobil, GE, Microsoft, Shell si Total sunt de asemenea membri ai QSTP.

Mull a precizat ca investitiile TCE vor intra initial in trei proiecte de cercetare.

Primul va fi de dezvoltare de software de asistenta pentru proiectarea de cladiri prietenoase cu mediul.

Tool-ul va determina utilizarea optima a surselor regenerabile de energie, a caracteristicilor eficiente din punct de vedere al consumului de energie si a materialelor locale pentru a minimaliza consumul total de energiei al cladirii.

Al doilea proiect va studia si va proiecta o termocentrala solara care va utiliza lumina solara pentru a produce abur.

Cel de al treilea proiect prevede transpunerea muncii de cercetare universitare in nanotehnologie in aplicatii practice precum materiale de constructie din nanofibre, filtre pentru apa uzata si ferestre cu celule solare ultra-subtiri.

 

Autor: Brodoceanu Maria

Sursa: www.bignewsnetwork.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *