Stocarea anumitor date de catre operatorii de telefonie mobila – cerinta europeana

 

In urma publicarii in Monitorul Oficial a Legii 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, din data de 21 noiembrie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei precizeaza ca prevederile actului normativ se vor pune in aplicare in conformitate cu cerintele europene, cu respectarea dreptului la intimitate a persoanei dar si cu protectia datelor cu caracter personal.

In Legea 298/2008 este prevazuta obligativitatea firmelor de comunicatii electronice de a stoca, pentru sase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau email-uri, generate sau prelucrate prin serviciile furnizate, informatii care pot fi accesate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE), la solicitarea acestora. Informatiile vor putea fi puse la dispozitia MIRA, Parchetului, SRI si SIE in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave.

Legea stabileste ca vor fi pastrate doar datele de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat. Actul normativ nu se va aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

Potrivit aceleiasi legi orice accesare intentionata sau transfer al datelor pastrate fara autorizare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Legea 298/2008 transpune Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate si prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in aprlie 2006.

 

 

Sursa: MCTI

Autor: George Calinescu

Un comentariu la „Stocarea anumitor date de catre operatorii de telefonie mobila – cerinta europeana

  1. miruna21

    E o prostie asta. Adica ne apara interesele, dar ne violeaza dreptul la intimitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *