Specula cu iPhone in Rusia


Compania americana Apple poarta negocieri cu furnizorii de servicii de telefonie mobila din Rusia si China, in vreme ce analistii estimeaza deja ca doar in Statele Unite ale Americii exista mai multi utilizatori de iPhone decat in Rusia si China. In ambele tari, aparatele se bucura de un statut si de o apreciere deosebite, gratie unei piete infloritoare a iPhone-urilor “deblocate” si adaptate pentru folosirea locala, informeaza editia de sambata a ziarului The Washington Times.

iphone in rusiaNoul iPhone 3G a fost scos la vanzare in 21 de tari la data de 11 iulie, urmand ca in curand sa fie lansat in alte 70 de state. In mod oficial, Rusia si China sunt inca in asteptare – nici modelul original iPhone de anul trecut si nici modelul updatat nu au fost lansate in aceste tari deoarece Apple inca negociaza cu companiile de telefonie mobila. Cu toate acestea, analistii opineaza ca doar in SUA exista mai multi utilizatori de iPhone decat in Rusia si in China.

Moscova si Beijingul au devenit un adevarat rai al comerciantilor care vand iPhone-uri. Site-urile rusesti ofera noul iPhone 3G la un pret de aproximativ 1.200 de dolari, de sase ori mai mare decat pretul de baza din Statele Unite ale Americii, de 199 dolari. Chiar si prima editie a iPhone-ul Apple, de 8 gigabytes, se vinde la un pret aproape la fel de mare pe piata de aparate electronice Gorbuska din Moscova. Un adevarat vanator de chilipiruri, insa, l-ar putea gasi si cu 775 de dolari.

“Sunt aduse valize Intregi de telefoane, insa nu este platit nici un fel de impozit sau taxa”, afirma Eldar Murtazin, membru al Grupului pentru Cercetare in Telefonie Mobila din Moscova.

Compania Apple nu comenteaza asupra felului In care iPhone-urile sale sunt folosite In tari precum Rusia si China, Insa directorul executiv Steve Jobs a declarat ca este de asteptat ca Apple sa Incheie anul viitor contracte cu companii ruse si chineze.

Sursa: The Washington Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *