Software-ul de tip open source este riscant

Pentru companii intelegerea riscurilor si limitarilor software-lor open source si modul de gestionare a acestora artrebui sa fie o prioritate.

Simon Crossley, partener la firma de avocatura Everheds, spune ca firmele trebuie sa inteleaga implicatiile utilizarii software-lor open source alaturi de beneficii.

Orice firma care utilizeaza software open source ar trebui sa le gestioneze la fel ca si pe cele proprietate pentru a reduce riscurile.

Organizatiile ar trebui sa aiba o politica prin care sa se asigure ca sunt inregistrate toate utilizarile de software open source si sa verifice conformitatea cu licenta open source respectiva.

Crossley a mai spus ca firmele ar trebui sa delege o persoana pentru verificarea conformitatii cu licentele open source sau sa aiba un grup de revizie responsabil cu urmarirea obligatiilor din termenii licentelor open source.

Aceasta abordare asigura ca orice software comercial dezvoltat nu incalca drepturile niciunui dezvoltator open source.

“Copyright-ul open source poate si fi va fi impus daca nu sunt indeplinite toate conditiile licentei”, a spus Crossley.

In august 2008, Curtea de Apel a SUA a stabilit impunerea licentelor open source sub legea copyright americana.

Politica open source este de asemenea importanta in fuziuni si achizitii pentru a asigura ca bunurile software ale companiilor implicate sunt reflectate corect

Dupa ce Cisco a achizitionat firma Linksys in 2003 a fost obligata sa dezvaluie codul sursa pentru cateva produse create utilizand software open source.

Codul open source a fost acoperit de una din cele mai mult de 60 de acorduri de licentiere open source care necesita publicarea tuturor software-lor derivate.

Crossley a spus ca problemele Cisco cu Linksys arata importanta urmaririi utilizarii software-lor open source si verificarea obligatiilor impuse de licenta.

Sursa: www.computerweekly.com

Autor: George Calinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *