Softuri care concureaza pentru Premiul Loebner

 

Sase programe computer concureaza pentru Premiul Loebner, concurs organizat anul acesta de departamentul de cibernetica al Universitatii Reading, urmand sa treaca fiecare Testul Turing.

Testul este numit dupa Alan Turing, matematician britanic. Turing si-a pus intrebarea daca o masina poate sa gandeasca. El a considerat ca poate, insa a ridicat o alta intrebare importanta, daca un computer poate sa gandeasca, atunci cum ne putem da seama de acest lucru? Turing a ajuns la concluzia ca daca raspunsurile unui computer nu sunt diferite de cele ale unui om, atunci se poate spune ca masina gandeste.

Fiecare computer si contraconcurent uman desemnat vor raspunde la mesaje text despre orice subiect, trimise de alte persoane. Daca dupa o discutie de cinci minute, expeditorul mesajelor nu poate sa determine o diferenta intre program si persoana desemnata ca si contraconcurent, atunci programul respectiv este castigator.

Castigatorul de anul trecut, Robert Medeksza, a dezvoltat Ultra Hal, o secretara si insotitor digitala. Acesta ii reaminteste utilizatorului intalnirile, tine o agenda si o carte de telefon si chiar formeaza numere de telefon. De asemenea, Hal ruleaza programe si documente recente, raspunzand fie la comenzi text, fie vocale. Iar daca utilizatorul se simte singur, Hal are o imensa baza de date conversationala si poate discuta despre orice subiect.

 

 

Autor: Mihai Constantinescu

Sursa: www.computerweekly.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *