S-a ajuns la 125.000 de articole wiki in limba romana

Wikipedia-logo-Soft.roEnciclopedia online Wikipedia a anuntat ca proiectul in limba romana a ajuns la 125.000 de articole in lucru iar articolul cu numarul 125.000 a fost creat pe 21 mai 2009 si se refera la Capul Horn.

Proiectul Wikipedia in limba engleza a luat fiinta la 15 ianuarie 2001, iar editia in limba romana a fost initiata la mijlocul anului 2003. La sfarsitul aceluiasi an, depasise deja 3000 de articole, iar in luna decembrie a anului urmator ajunsese la 10.000 de articole. Pragul de 100.000 de articole a fost depasit in ianuarie 2008. In raport cu editiile in alte limbi ale enciclopediei Wikipedia, proiectul in limba romana este actualmente in primele 20 ca marime.

Wikipedia si celelalte proiecte infratite sunt situri publice, in care oricine poate modifica aproape orice pagina in orice moment, printr-o tehnologie software numita wiki („rapid” in limba hawaiana). In acest moment, printre redactorii Wikipedia se numara atat profesori universitari si specialisti in domendii diverse (gospodarirea apelor, microbiologie, stiinte politice sau informatica) cat si studenti sau elevi.

Utilizatorii colaboreaza la scrierea articolelor, avand posibilitatea de a le dezvolta si retusa succesiv. Comunitatea utilizatorilor a cazut de acord asupra unor standarde de calitate si metode de lucru ce trebuie respectate in vederea redactarii; de exemplu, articolele referitoare la subiecte delicate trebuie sa reflecte toate punctele de vedere ale specialistilor, astfel incat nicio opinie acreditata sa nu fie omisa. De asemenea, editarile efectuate din greseala sau din rautate sunt anulate in cel mai scurt timp de redactorii cu experienta.

Tot continutul Wikimedia este acoperit de GNU Free Documentation License.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *