Romani pusi sub acuzare pentru fraude pe internet

Nu mai putin de 38 de catateni romani si americani au fost pusi sub acuzatie de catre Departamentul american de justitie pentru fraude pe internet. Capetele de acuzare se refera la 2 scheme de phishing, legate de crima organizata.

In primul caz este vorba de un proces deschis la un tribunal din Los Angeles, unde 33 de persoane au acumulat 65 de capete de acuzare printre care conspiratie in conexiune cu device-uri de acces, acces neautorizat la calculatoare protejate, frauda bancara si furt de identitate agravat.

Frauda era realizata prin mesaje de tip spam trimise din Romania, iar prin folosirea metodelor de phishing victimele erau atrase sa viziteze site-uri false ce pareau sa apartina unor institutii financiare si bancare legitime. Apoi, acestia erau rugati sa furnizeze datele personale financiare si parolele de acces la institutiile respective.

Anuntul facut de americani afirma ca au fost executate 9 mandate de arestare in zona Los Angeles, si ca autoritatile romane au executat la randul lor luni mai multe mandate de cautare ale celor implicati.

In al doilea caz, este vorba despre 7 cetateni romani acuzati in Connecticut intr-o alta schema de phishing si frauda, executata de asemenea din Romania. Doi dintre acestia sunt acuzati si in primul caz.

Conform unui studiu recent, Romania se afla pe locul 5 in topul mondial al fraudelor pe internet si pe primul loc in Europa, in topul tarilor cu cele mai multe site-uri de phishing.

Sursa: Us Department of Justice, Information Week, FBI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *