In urma monitorizari utilizatorilor de retele fara fir, Computer Troubleshooters Romania a constatat ca, in procent de 90 %, este necesara interventia unui specialist IT la instalarea si configurarea acesteia, pentru prevenirea atacurilor informatice ulterioare.
In ultimul an, insa, a crescut numarul de retele fara fir la nivel de utilizatori domestici. In cazul companiilor, cea mai mare parte a acestora se folosesc de tehnologia fara fir, astfel incat securizarea informatiilor ar trebui sa fie o prioritate pentru ele.
In proportie de peste 80 %, configurarile retelelor wireless sunt facute de catre proprietarul retelei sau de o cunostinta a acestuia.
Problemele care apar difera de la cele mai simple, precum instalarea deficitara a retelelor, nefunctionarea corecta a router-ului, nesecurizarea acestuia, pana la probleme mai severe, constand in atacuri informatice care deriva de la intrarea neaprobata in computer pana la infectarea cu virusi periculosi.
Routerele din ziua de azi au o interfata prietenoasa si sunt usor de configurat. Orice utilizator-persoana fizica, citind cu atentie manualul, ar putea configura de unul singur router-ul personal.
Vestea buna pentru un utilizator casnic fara prea multe cunostinte IT este faptul ca totusi calculatorul din spatele routerului este mult mai bine protejat, chiar fara setarile avansate de securitate, decat un calculator care este conectat direct la Internet si care este foarte expus atacurilor.
In ceea ce priveste securitatea, un utilizator casnic:
-nu schimba setarile initiale ale routerelui.
-nu foloseste nici unul din modurile de criptare: WEP, WPA, etc.
-nu stie sa configureze firewall-ul rotuerelui
-nu stie sa configureze reguli pentru conectare, de exemplu: filtrarea dupa adresa mac a placii de retea.