Protejati-va copiii in spatiul cibernetic

Anul acesta, Ziua Mondiala a Telecomunicatiilor si Societatii Informationale, a avut ca tema “Protejarea copiilor in spatiul cibernetic”.

Aceasta tema a fost aleasa pentru ca numarul de utilizatori de internet la nivel mondial inregistreaza o crestere rapida – de la 182 de milioane acum 10 ani la 1,5 miliarde de utilizatori de internet la nivel mondial la inceputul anului 2009 – si pentru ca cele mai recente studii la nivel mondial arata ca peste 60% dintre copii si adolescenti utilizeaza programe pentru chat in fiecare zi.

Trei din patru copii care folosesc internetul sunt gata sa comunice informatii personale despre ei si despre familiile lor in schimbul unor bunuri sau servicii. Pentru urmatorii ani, studiile preconizeaza ca unul din cinci copii va cadea victima anual criminalitatii informatice.

Avantajele utilizarii internetului sunt evidente, iar acest lucru trebuie incurajat atat in cadrul restrans al familiei, cat si la nivelul institutiilor scolare. Internetul poate oferi acces rapid la informatii alaturi de posibilitatea de exprimare personala prin crearea propriului continut online.

Gradul de cunoastere a riscurilor ramane insa la un nivel foarte scazut, dezbaterile cu parintii, profesorii si copiii in cateva scoli din Bucuresti, Iasi si Timisoara aratand cat de vulnerabili in fata riscurilor sunt, in special, copiii intre 6 si 13 ani. La nivel european, un copil din 11 accepta sa se intalneasca cu necunoscuti cu care a comunicat prin intermediul calculatorului. In tarile din estul Europei, situatia este si mai grava: in Polonia, Cehia si Romania proportia este de unu la cinci copii, majoritatea copiilor intre 10 si 14 ani postand informatii personale pe internet (nume, adresa, varsta, scoala la care invata etc.).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *