Programele software puteau sa previna frauda Madoff de 50md $

 

Cea mai mare frauda din lume, estimata la aproximativ 50 miliarde $, ar fi putut fi evitata daca SUA ar fi introdus legi care sa forteze firmele sa utilizeze tehnologia pentru a creste transparenta tranzactiilor financiare.

Bernard Madoff, fondator al Bernard Madoff Investment Securities, a fost acuzat saptamana trecuta de frauda dupa ce a spus angajatilor senior ca operatiunile sale de investitii au fost frauduloase.

Madoff a spus ca firma sa este o schema Ponzi – o schema piramidala de investitii care creaza o falsa piata in care primii investitori fac bani pe spinarea noilor intrati.

Companiile de servicii financiare afectate de frauda risca sa piarda miliarde de $. Printre acestea se afla Royal Bank of Scotland, HSBC si Santander.

Potrivit Financial Times, Kim Vos, care conduce firma de consultanta Aksia, a spus ca Madoff a trimis copii tiparite ale inregistrarilor sale comerciale clientilor sai, in loc sa le puna la dispozitie acces electronic la platforma sa comerciala.

Tehnologia poate creste transparenta si poate preveni fraudele, este de parere Brian Taylor, consultant de servicii financiare la BTA Consulting. Acesta spune ca un client afectat de o investitie ar trebui sa fie notificat imediat. Comunicatia electronica este cel mai bun mod de a face acest lucru. Insa este dificil sa se identifice care sunt clienti afectati.

 

 

 

Sursa: www.computerweekly.com

Autor: Mihai Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *