Pioneer creaza un blue laser disc de 400GB

Pioneer a creat un disc optic care poate stoca pana la 400GB de date, capacitate care depaseste cu mult pe cea a prototipurilor anuntate anterior.

Noul disc reuseste sa comprime 16 layere, fiecare cu o capacitate de 25GB, intr-un disc optic conventional cu diametrul de 12-cm. Noile discuri sunt similare cu tehnologia Blu-ray Disc, iar cateva modificari minore la hardware-ul unui drive Blu-ray ar permite utilizarea acestor discuri Pioneer.

Compania nu are niciun plan de a produce discurile pentru comercializare, insa doreste sa lucreze cu producatorii de discuri.

Tehnologia este aproape gata pentru comercializare, a spus Michiko Kadoi, purtator de cuvant al Pioneer Corp.

In prezent discurile dual-layer de 50GB sunt discurile cu cea mai mare capacitate de stocare disponibile comercial. Diferite companii lucreaza la discuri cu capacitate mai mare de stocare. TDK Corp. a anuntat anterior dezvoltarea unui disc 6-layer cu o capacitate de 150GB, insa, pana in prezent nu a ajuns pe piata.

Obtinerea unui semnal clar pentru fiecare layer de inregistrare a fost o piedica in realizarea de dicuri cu capacitate mai mare de stocare pe mai multe layere, insa Pioneer a anuntat ca a reusit sa rezolve aceasta problema, utilizand tehnologia dezvoltata de companie pentru DVD-uri.

Noul disc are o structura care reduce interferentele de pe layerele adiacente si astfel este posibila o redara acurata de pe toate cele 16 layere.Prototipul initial este un disc read-only, insa aceasi tehnologie este aplicabila si la discurile recordable.

Un Blu-ray Disc de 50GB actual poate stoca aproximativ sase ore de continut digital high-definition. Noul disc creat de Pioneer, daca se va comercializa, va putea stoca pana la 48 de ore.

Pioneer intentioneaza sa prezinte tehnologia in cadrul Joint International Symposium on Optical Memory and Optical Data Storage 2008, care se va desfasura intre 13-17 iulie in Hawaii.

Sursa: ComputerWorld ( www.computerworld.com )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *