Open source in fiecare companie

 

Un nou studiu scoate in evidenta cat de pervasive au devenit software-le open source (OSS), 85% dintre companii utilizand in momentul actual OSS, iar restul de 15% avand planuri de a utiliza software open source in urmatoarele 12 luni.

Studiul a fost realizat in lunile mai si iunie si acopera 274 de organizatii end-user din regiunile Asia-Pacific, Europa si America de Nord.

Rezultatele ridica o serie de probleme de management pentru companii. Gartner a descoperit ca 69% dintre companiile intervievate nu au o politica formala de evaluare si catalogare a utilizarii OSS. Acest lucru ar putea duce la “un imens potential de violare a drepturilor de proprietate”, avertizeaza analistul.

“Doar pentru ca ceva este gratuit, nu inseamna ca este si lipsit de costuri”, a spus Laurie Wurster, director de cercetare al Gartner.

“Companiile trebuie sa aiba o politica de procurare a OSS, decizand care aplicatii se vor baza pe OSS si identificand riscurile legate de proprietatea intelectuala asociate cu OSS. Odata stabilita o politica, trebuie sa existe un proces care sa o puna in practica”.

OSS sunt utilizate aproape in mod egal in medii mission-critical si non-mission-critical pentru proiecte noi, spune Gartner.

Principalele trei motive pentru utilizarea OSS au fost costul de detinere, o dezvoltare mai ieftina si faptul ca pot fi utilizate cu usurinta in noi proiecte IT sau initiative software.

“Unii respondenti au declarat ca utilizeaza OSS ca si protectie investitionala impotriva unui singur vendor care sa “detina” intregul departament IT”, a notat Gartner.

Altii au spus ca principalul motiv business a fost timpul mai scurt de a scoate pe piata noi produse si abilitatea de a evita regulile si procedurile complexe de procurare.

Iata care sunt pricipalele procese business unde sunt utilizate procese OSS:

– serviciu clienti

– integrare enterprise

– finante si administrare

– analiza business

– vanzari si marketing

– analiza clienti

– ERP si CRM

 

 

 

Sursa: www.computerworld.com

Autor: Gabriel Florian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *