Nokia trece software-ul Symbian pe open-source

Producatorul de telefoane mobile Nokia a anuntat ca va achizitiona complet Symbian si ca, impreuna cu o serie de parteneri, va pune bazele unei fundatii Symbian care sa ofere o platforma mobila open-source.

Compania finlandeza a anuntat ca va cumpara restul de actiuni Symbian pe care nu le detine deocamdata, adica aproximativ 52% din actiuni, la un pret de 264 milioane €. Actiunile vor fi cumparate de la ceilalti parteneri din Symbian, Ericsson, Sony Ericsson, Panasonic, Siemens, care au acceptat oferta, si Samsung, care este pe cale sa o accepte, conform comunicatului Nokia.

Achizitia a fost probabil acceptata de catre ceilalti detinatori de actiuni Symbian in contrapartida cu infiintarea unei fundatii Symbian, numita simplu Symbian Foundation, anuntata tot ieri de catre Nokia, si catre care Nokia va contribui cu software-ul sistemului de operare Symbian si cel al platformei sale S60, care vor sta la baza unei platforme Symbian open-source.

Printre fondatorii fundatiei se numara si Sony Ericsson si Motorola, ce vor dona fundatiei tehnologia folosita in interfata grafica UIQ, operatorul japonez NTT DoCoMo, care va contribui cu diverse aplicatii mobile (MOAPS), si alte companii, precum Ericsson, AT&T, LG, Samsung, STMicroelectronics, Texas Instruments sau Vodafone.

Intentia este aceea a promova Symbian ca o platforma mobila open-source. In prima faza, la lansare, doar cateva componente ale acesteia vor fi open-source, urmand ca in 2 ani intreaga platforma sa treaca la open-source si sa fie publicata sub licenta Eclipse Public License (EPL) 1.0.

Symbian este platforma mobila dominanta pentru telefoanele de tip smartphone, fiind folosita in peste 200 milioane de telefoane, cu o varietate de 235 de modele de telefoane de la diferiti vendori.

Sursa: Nokia ( www.nokia.com )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *