MCTI: Siguranta copiilor in mediul software – Internet

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a gazduit joi ultima zi de dezbatere a celei de-a opta editii a Forumului National al Copiilor si Tinerilor, organizat de Salvati Copiii Romania. Evenimentul identifica anual solutii privind reducerea violentei familiale, institutionale si comunitare.

Pentru prima data, anul acesta evenimentul a cuprins si o sectiune privind utilizarea in siguranta, de catre copii, a Internetului. In legatura cu aceasta tema, Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zoltán Somodi, a declarat: “Resursele nelimitate de cunoastere si informare pe care mediul online le pune la dispozitia tinerilor nu pot fi contestate. Un copil modern este un copil informat, un copil care acceseaza Internetul atat pentru educatia sa, cat si pentru recreere. Insa mediul virtual poate reprezenta, uneori, pericole pentru copii. Ma refer la website-uile cu continut pormografic, sau la cele care instiga la violenta, ura rasiala si xenofobie. Este esential sa constientizam aceste pericole si sa stim cum sa ii ferim pe cei mici de ele”.

Secretarul de Stat, Zoltán Somodi, a prezentat initiativele MCTI in scopul educarii copiilor in ceea ce priveste pericolele online: programul Safer Internet Plus si proiectul Safer Internet Day. Programul European, Safer Internet Plus, isi propune combaterea continutului ilegal al informatiilor de pe Internet, combaterea continutului nesolicitat si daunator, promovarea unui mediu mai sigur de navigare si comunicare atat pe Internet, cat si in retelele de comunicatii mobile, dar mai ales, constientizarea populatiei asupra riscurilor ce pot aparea in mediul virtual. In cadrul proiectului, MCTI a coordonat anul acesta proiectul Safer Internet Day 2008, o competitie intre copiii de diferite varste din Europa. Romania a castigat marele premiu la categoria 5-10 ani, cu un proiect creativ si original, intitulat „Viata online este cea pe care o faci tu!”. Premiul a revenit colegiului „Zaharia Boiu” din orasul Sighisoara.

La eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, ai organizatiilor Salvati Copiii si UNICEF Romania.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei este deschis dialogului pe teme privind siguranta online cu organizatiile din Romania si va continua sa sprijine initiativele din tara si europene, in acest domeniu.

Sursa: MCTI ( www.mcti.ro )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *