Manelele sunt tintite de virusi

 

Topul 3 al celor mai raspandite amenintari informatice ale lunii iulie in Romania, prezentat astazi de specialistii BitDefender contine, printre altele, programe create sa produca pagube jucatorilor de jocuri online, dar si…manelistilor.

 

Astfel, pe locul trei, gasim un troian care a facut ravagii si luna trecuta, Trojan.PWS.WoW.NCY, care se raspandeste copiindu-se in directoare partajate cu aplicatii ca DC++, sub denumiri care sugereaza ca ar fi de fapt un program care sparge protectia la copiere a unor jocuri sau utilitare binecunoscute. De fapt, troianul nu face altceva decat sa descarce de pe web si sa execute alte programe cu functionalitate de virus.

 

Pe locul doi in top se afla Win32.Antiman.N, un virus care cauta si distruge fisiere multimedia cu nume specifice manelelor blocand in acelasi timp accesul utilizatorilor calculatorului infectat la site-uri romanesti care ar putea contine acest gen de muzica. Astfel, in cazul infectarii, orice fisier care contine sirul de caractere ‘adiminune’ va fi sters de virus, iar la incercarea de a accesa site-uri de socializare precum hi5.com sau euromanele.net se va solda cu un esec.

 

Virusul se raspandeste folosind programul Yahoo Messenger drept vector. Astfel, o potentiala victima primeste de la un prieten (care are calculatorul deja infectat) un mesaj de genul ‘programu asta e super 😀 e pt muzica; ‘ impreuna cu o invitatie de a descarca fisierul care contine virusul.

 

In final, cea mai raspandita amenintare in luna iulie in Romania este in continuare Trojan.Clicker.CM, un troian care deschide ferestre cu reclame in browserul utilizatorului, fara a cere permisiune. Acest troian se raspandeste pe site-uri web infectate si, ca sa-si poata efectua ‘misiunea’, a fost programat cu functii specifice care pot ocoli protectia oferita de Norton Internet Security Pop-up Blocker.

 

“Profilul amenintarilor informatice este intr-o oarecare masura o imagine in oglinda a profilului utilizatorilor de Internet obisnuiti din Romania. Programele pirat, muzica, mesageria instant si partajarea de fisiere prin DC++ par sa faca parte din preocuparile curente ale acestora”, declara Sorin Dudea, Seful Diviziei de Analiza si Cercetare din cadrul Laboratoarelor BitDefender.

 

Top 3 amenintari informatice ale lunii iulie in Romania:

1 Trojan.Clicker.CM 5.01%

2 Win32.Antiman.N 3.53%

3 Trojan.PWS.WoW.NCY 2.53%

 

BitDefender este producatorul uneia dintre cele mai rapide si eficiente linii de solutii de securitate a datelor atestate pe plan international. Inca de la inceputurile sale, din 2001, BitDefender a creat un nou orizont de asteptari si a ridicat standardele in materie de preventie proactiva a pericolelor informatice, viteza de reactie si actualizare usoara.

 

 

Sursa: Soft.ro

Autor: George Calinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *