IPSec sau SSL pentru conectarea de la distanta la VPN?

Vpn-Soft.roDe multe ori VPN-urile care utilizeaza SSL (Secure Sockets Layer) pot fi proiectate sa ofere acelasi tip de acces ca si VPN-urile cu IPSec. Pe langa acest lucru, SSL poate oferi mai multe optiuni. VPN-urile cu SSL ofera securitate la nivel aplicatie peste Internet, utilizand capabilitati comune pentru majoritatea browsere-lor.

Cu alte cuvinte nu mai este nevoie de un client special de conectare pe masinile distante. Singura limitare este legata de faptul ca browser-ele acceseaza doar aplicatiile tip Web.

Prin activarea Java si a extensiei tip Active X a SSL VPN-ului, se va putea crea o conexiune comparabila cu cea creata de IPSec, fara a fi nevoie de distributia unui client special de VPN.

SSL poate oferi, de asemenea, un control mult mai amanuntit al resurselor pe care le poate accesa un client distant. In timp ce IPSec ofera un control total al resurselor retelei, SSL poate restrictiona accesul pe baza unor anumite aplicatii dedicate.

„VPN-urile ce folosesc SSL au inlocuit IPSec datorita faptului ca reprezinta cea mai facila alegere pentru cererile de acces ad-hoc sau intamplatoare la VPN pentru partenerii de afaceri, pentru depanatorii externi sau pentru asociatii pensionati” a declarat analistul de la Gartner, HJohn Girard.

Sunt multi clienti care lucreaza simultan cu cele doua tipuri de accese – IPSEC si SSL – pentru VPN.

Printre furnizorii de top pentru solutiile de VPN se numara Cisco, Juniper, Nokia, Safenet si Alcatel-Lucent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *