In Republica Moldova pirateria este infloritoare

In prezent, Republica Moldova ocupa locul sapte din 110 tari ale lumii dupa rata pirateriei software, cu o cota de piraterie de 90% si pierderi in industria IT de 40 milioane dolari, potrivit unui studiu publicat recent de Business Software Alliance (BSA).

Cea mai mare rata de piraterie a fost consemnata anul trecut in Georgia – 95% din totalul pietei de soft considerandu-se a fi fara licenta. Republica Moldova este in fruntea acestui clasament alaturi de tari ca Bangladesh, Armenia, Zimbabwe, Sri Lanka si Azerbaidjan.

Cel putin pe moment, rata pirateriei s-a redus in Republica Moldova cu 2%, iar pierderile suportate de companii din cauza utilizarii nelicentiate a produselor IT au fost de aproape 3 milioane dolari in 2008, constata studiul citat de buletinul analitic Imedia, elaborat de Comitetul pentru libertatea presei de la Chisinau.

Reprezentantul BSA in Republica Moldova, Daniel Martin, spune ca aceasta descrestere a ratei de piraterie cu 2% nu reprezinta un salt spectaculos, insa este un bun inceput. „Acest raport atesta impactul pe care il au in Republica Moldova eforturile de reducere a pirateriei software, inclusiv eforturile desfasurate cu suportul BSA si a companiei Microsoft”, afirma avocatul Daniel Martin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *