IBM realizeaza un supercalculator – echivalentul a 2 milioane laptopuri

ibm_z10_mainframe_chipIBM a anuntat realizarea celui mai performant calculator din istorie.Compania a spus ca dezvolta tehnologia pentru noul sau calculator Sequoia, programat a fi livrat in 2011 Departamentului de Energie al SUA.

Sequoia si un computer mai mic numit Dawn sunt construite in Rochester, Minnesota, pentru a fi folosite in simularea testelor nucleare. IBM sustine ca acestea mai pot fi folosite la previziunile meteo sau explorarea petrolului.

IBM estimeaza ca puterea de procesare a lui Sequoia o va depasi pe cea combinata a primelor 500 cele mai perfomante computere din lume. Sistemul va contine mai mult de 1,6 milioane microprocesoare, ce vor fi asezate in 96 de cutii de marimea unui frigider.

Consumul energetic va fi imens, 6 megawati pe an, echivalentul energiei consumate de 500 de gospodarii americane intr-un an. Pentru comparatie, calculele pe care le va face calculatorul intr-o ora ar lua celor 6,7 miliarde de oameni de pe Terra 320 de ani, daca ar munci toti non stop in aceasta perioada.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *