Green IT, viitorul in solutii software

CA, reprezentata in Romania de SolvIT Networks, a anuntat rezultatele studiului de investigare a impactului pe care il are protejarea mediului asupra deciziilor de investitii IT actuale si viitoare. Studiul CA arata ca organizatiile se gandesc sa adopte sau chiar au bugetat solutii de software care sa imbunatateasca eficienta infrastructurii IT si care sa rezolve provocarile mediului, impuse de cresteri rapide ale utilizarii resurselor IT in corporatii mari.

Studiul Echo Research care a monitorizat peste 250 de persoane cu capacitate de decizie IT din cadrul marilor companii din S.U.A. si Marea Britanie a concluzionat ca departamentele IT recunosc impactul pe care acest consum il are asupra mediului si au inceput sa caute solutii verzi. Un mare procent al respondentilor au indicat ca implementarea unor solutii hardware si/sau software eficiente din punct de vedere al consumului energiei si a unor instrumente de automatizare a sistemului sunt incluse in planurile IT cu scopul de a ajuta companiile in initiativele verzi.

Desi multe companii discuta despre adoptarea unor solutii verzi pentru binele mediului, studiul arata ca respondentii considera ca este un beneficiu secundar. Atat in cazul companiilor din S.U.A. cat si al celor din Marea Britanie, adoptarea tehnologiilor verzi este influentata in primul rand de costurile implicate. Alte influente luate in considerare de directorii IT in S.U.A. si Marea Britanie sunt esecurile proiectelor si responsabilitatile fata de corporatie, comunitate si mediu. In S.U.A. o influenta o exercita si presiunile impuse, iar in Marea Britanie directorii de IT sunt influentati si de epuizarea resurselor naturale.

Conform studiului, preocuparea pentru costuri si intreruperea serviciilor duce la o crestere a adoparilor de solutii de software care sa sustina eforturile verzi precum virtualizarea, consolidarea si eficienta sistemului. Pe masura ce directorii IT iau in considerare implementarea unor solutii verzi, ei realizeaza ca inlocuirea hardware-ului existent cu o tehnologie mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie este de multe ori ineficienta din punct de vedere al raportului cost-beneficii si ca implementarea unor solutii de management al software-ului IT poate duce la o eficienta crescuta si la costuri reduse. In realitate, 80% dintre companiile din S.U.A. si mai mult de 70 % dintre companiile din Marea Britanie considera ca solutiile de software sunt foarte importante pentru un consum eficient de energie.

Majoritatea companiilor studiate folosesc in prezent solutii de software pentru retea, baza de date, performatele sistemului, configurarea si managementul calitatii. Cu toate acestea sunt mai multe companii in S.U.A. decat in Marea Briatnie care au implementat solutii de software pentru imbunatatirea eficientei centrelor de date.

– Aproximativ 60% dintre companiile din S.U.A. au aplicat software in centrele de date sau in servere pentru a ajuta managementul eficientei energiei.

– Mai mult de jumatate dintre companiile din S.U.A. administreaza eficienta prin aplicarea de software mainframe-urilor lor.

– Este mai probabil ca organizatiile din S.U.A. sa foloseasca in prezent software de management al retelei si software de mecanism virtual, decat cele din Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *