Justitia SUA obliga Google sa dezvaluie detaliile de utilizator ale fiecarui vizitator al site-ului sau video YouTube.
Aceasta hotarare judecatoreasca este rezultatul procesului intentat companiei de catre Viacom, care solicita daune de mai multe miliarde $ pe motiv ca YouTube a incalcat regulile copyright privind continutul sau.
Google va trebui astfel sa divulge numele log-in si adresele IP ale fiecarui utilizator care a vizionat vreodata continut pe site-ul YouTube.
Aceasta inseamna ca pana si non-membrii YouTube ar putea fi descoperiti de Viacom, care sustine ca a fost ilegal postat continut video protejat de legile privind drepturile de autor pe site-ul YouTube.
Google recunoaste ca nu are niciun control real asupra a ceea ce se posteaza pe YouTube, insa deseori scoate continut video de pe site in urma plangerilor primite de la diferite companii.
Baza de date imensa pusa la dispozitia Viacom contine log-in ID-uri ale utlizatorilor, adresele lor IP si detalii privind ceea ce au vizionat.
Pentru a avea o identificare pozitiva a fiecarui utilizator, Viacom va avea nevoie de detaliile Internet Service Providerilor utilizati de acestia, insa, pana acum, compania nu a facut nicio o solicitare in acest sens si nu arata nici intr-un fel ca ar fi interesata de altcineva in afara de Google, care a permis ca sa fie postat continut copyrighted pe site-ul sau.
Viacom detine MTV si Paramount Pictures, printre alti generatori de continut. Si UK Premier League ar putea sa urmeze exemplul Viacom.
In martie 2007, cand Viacom a initiat actiunea legala impotriva Google, compania a spus ca a identificat aproximativ 160.000 de clipuri neautorizate ale programelor sale pe TouTube, care au fost vizionate de peste 1.5 miliarde de ori.
De asemenea, tribunalul a hotarat ca Google trebuie sa dezvaluie pentru Viacom detaliile privind toate clipurile video care au fost scoase de pe site indiferent de motiv.
YouTube a fost achizitionat in 2006 de catre Google.