Google foloseste 1000 de servere pentru o cautare

server-gogle1Recent, compania Google a recunoscut ca la o singura interogare a motorului de cautare Google utilizeaza 1000 de servere in 0.2 secunde.

Aceasta recunoastere facuta de Jeff Dean de la Google, in cadrul WSDM 2009, i-ar putea alarma pe cei care fac campanii pentru centre de date green.

Potrivit lui Jeff Dean, in timp ce atat interogarile de cautare cat si puterea de procesare au crescut cu un factor de 1000 in zece ani, latenta a scazut de la aproximtiv 1000ms la 200ms.

O alta schimbare importanta, a precizat Dean, este pastrarea in memorie a intregului index de cautare. Acest lucru necesita utilizarea a 1000 de masini pentru gestionarea unei singure interogari, comparativ cu 12 cate erau utilizate anterior.

Dezvaluirea ar putea fi jenanta pentru Google, care si-a aparat in trecut cautarea ca fiind ecoligica, sustinand ca o singura interogare Google necesita doar 0.0003KWh de energie si ca centrele sale de date sunt cele mai eficiente din lume.

Un comentariu la „Google foloseste 1000 de servere pentru o cautare

  1. razvan

    Ca sa folosim energia si mai eficient, putem folosi un front-end google denumit Blackle, este tot google doar pe skin negru.

    Dupa cum stim culoarea neagra `consuma` mai putin curent 🙂

    http://www.blackle.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *