Google a repurtat o victorie legala in pastrarea secretului codului sursa fata de Viacom, dar utilizatorii YouTube nu sunt la fel de norocosi in privinta intimitatii.
Un judecator federal a stabilit ca gigantul din domeniul cautarii nu trebuie sa ofere codul celor de Viacom, care a formulat o plangere de incalcare a drepturilor de autor prin care solicita 1 miliard de dolari de la Google, in 2007. Judecatorul Judge Louis L. Stanton a acceptat caracterizarea facuta de Google in privinta codului sursa, despre care compania a spus ca este un secret comercial care nu poate fi dezvaluit fara a periclita afacerea.
“YouTube si Google nu trebuie puse intr-o asemenea postura doar pe baza unor speculatii. Ar trebui sa existe o dovada a faptului ca refuzul venit din partea YouTube si Google este fals si ca functia de cautare poate si a fost folosita pentru a discrimina in mod pozitiv continut care incalca legea drepturilor de autor inainte de a solicita dezvaluirea unor date atat de importante”.
Judecatorul a respins si solicitarea venita din partea Viacom ca Google sa ofere codul sursa pentru Video Identification Tool, care ajuta Google pentru notificare in cazul materialelor care incalca legea drepturilor de autor.
Totusi, judecatorul a admis cererea Viacom ca inregistrarile fiecarui material video rulat de utilizatorii YouTube, inclusiv numele de utilizatori si adresele IP, sa fie divulgate gigantului din domeniul divertismentului.
Electronic Frontier Foundation considera ca decizia este o amenintare la adresa intimitatii utilizatorilor YouTube.
“Decizia curtii care da curs solicitarii Viacom ignora, in mod eronat, protectia conferita prin documentul Video Privacy Protection Act (VPPA), si ameninta sa dezvaluie informatii personale despre tipul de filme pe care le vizioneza utilizatorii YouTube”, a precizat EFF.
In aceasta disputa este luata in discutie o parte importanta din Digital Millennium Copyright Act (DMCA), legea din 1998 care ii exonereaza pe proprietarii de site-uri de prevederile legii drepturilor de autor in privinta materialelor publicate de utilizatori. „Refugiul” din lege este ca proprietarii pot fi protejati atata timp cat, dupa ce sunt notificati, indeparteaza de pe site-uri materialul protejat prin drepturi de autor.
Dupa proces, YouTube a lansat o unealta antipiraterie care confrunta materialele video incarcate cu cele originale, in efortul de a limita pirateria.