Evolutie rapida in randul dispozitivelor mobile

 

Potrivit unui studiu ABI Research, piata dispozitivelor ultra-mobile (UMD), precum PC-uri, notebook-uri si dispozitive internet ultra-mobile, este deja complexa si va deveni si mai complicata pe masura ce se dezvolta.

In urmatorii cinci ani, ABI estimeaza ca veniturile totale castigate de vanzatorii de pe piata UMD vor creste de la 3.5 miliarde $ in 2008 la aproape 27 miliarde $ in 2013.

Pana la sfarsitul anului 2008, ABI preconizeaza ca vanzarile retail vor insuma doar 14% din distributii, iar dispozitivele ultra-mobile furnizate de operatorii mobili vor cuprinde 30% din totalul distributiilor.

Peste cinci ani, insa, raportul de distributie se va shimba semnificativ deoarece operatorii de retele vor subventiona aceste dispozitive astfel incat sa-si creasca veniturile din servicii. Pana in 2013, ABI estimeaza ca doar o cincime din UM-uri vor fi vandute de operatori in timp ce vanzarile retail vor reprezenta 75% din distributii.

In 2013 mai mult de jumatate din totalul UMD-urilor vor fi dotate cu procesoare x86.

Datorita cresterii atractivitatii pret/performanta, ABI estimeaza ca in urmatorii cinci ani dispozitivele Linux vor depasi ca numar cele Windows.

Unele dispozitive internet (MID) mobile vor oferi si servicii de voce. Unele MID-uri fara functia voce vor fi percepute de utilizatori ca si “dispozitive de companie”. Acestea vor fi utilizate in plus, pe langa telefoanele mobile. In schimb, MID-urile cu functie voce vor inlocui in totalitate telefoanele, acestea vor deveni noile smartphone-uri high-end, preconizeaza ABI.

 

Autor: Gabriel Florian

Sursa: www.computerweekly.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *