Downgrade-ul la XP este scump

 

Compania Dell ofera sisteme cu vechiul sistem de operare pentru o suprataxa de 150$ fata de Windows Vista. Aceasta miscare strategica vine la mai mult de cinci luni dupa ce a oprit vanzarea popularei sale linii de PC-uri desktop si laptop Inspiron cu Windows XP.

Notebook-urile Dell Inspiron 1525 si desktop-urile 530 pot fi comandate cu Windows XP Professional pre-instalat pentru o extra-taxa de 150$, potrivit website-ului companiei.

Taxa este de trei ori mai mare decat suma maxima perceputa de Dell vara trecuta, imediat dupa ce Microsoft a scos XP-ul de la vanzare retail si a interzis producatorilor de computere sa instaleze editia populara XP Home edition pe orice sisteme cu exceptia netbook-urilor.

Producatorii pot instala Windows XP Pofessional pe PC-uri prin utilizarea drepturilor “downgrade” incluse in Vista Business si Vista Ultimate. Aceste drepturi ii permit companiei Dell sa intaleze XP in locul sistemului de operare Vista, desi noul sistem de operare este distribuit impreuna cu PC-ul, astfel ca utilizatorii, daca doresc, pot oricand sa aleaga sa treaca de la XP la Vista.

Potrivit ultimelor estimari, mai mult de o treime din noile PC-uri sunt downgradate de la Vista la XP, fie de producator inainte de a fi comercializate, fie de clienti dupa achiztionare.

 

 

 

Sursa: www.computerworld.com

Autor: Emil Gradinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *