CPU-urile vor avea racitoare nanometrice

Includerea mai multor tranzistoare intr-un CPU nu a creat probleme producatorilor de cipuri Intel Corp. si AMD Inc.

Problema, in schimb, a fost cum sa se gestioneze excesul de caldura generat de miscarea a atat de multi electroni intr-un spatiu atat de mic.

Din moment ce sistemele de racire si ventilatoarele actuale nu au putut raci cipuri generand 100 grade Celsius si chiar mai mult, producatorii au incetat sa creasca viteza procesoarele acum cativa anu si s-au concentat in schimb pe construirea de CPU-uri multicore.

Jucatorii si utilizatorii impatimiti au utilizat apa, nitrogen lichid su alte lichide exotice pentru a raci CPU-urile overclocked.

Si AMD a recurs la acest lucru, in noul sau procesor desktop Phenom II care ruleaza la un record de 6.5 GHz prin racirea sa cu nitrogen lichid. Insa in ciuda eforturilor depuse, ramane pericolul de amestec al lichidelor cu electronica.

Micro-racitorul este total diferit. Acesta este un film super-subtire creat din molecule termolectrice precum Bismuth telluride si Antimonu telluride.

Materialele termoelectrice ca acestea convertesc caldura in electricitate.

Echipa de cercetatori a reusit sa reduca caldura de pe un CPU simulat cu 15 grade celsius. Insa, cercetatorii sunt optimisti ca prin utilizarea mai multor materiale termal conductive pe un cip, micro-frigiderul ar putea ajuta la racirea cipului cu pana la 40 grade celsius.

 

Sursa: Soft.ro

Autor: Gabriel Florian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *