Cel mai mic dispozitiv de stocare din lume

 

Oamenii de stiinta au dezvolat cel mai mic dispozitiv de stocare de din lume – in interiorul unui atom.

Intr-un nou pas inainte catre quantum computing – Sfantul Graal al stocarii si procesarii datelor – oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford, US Department of Energy si Universitatea Princeton au reusit sa stocheze cu succes si sa pastreze informatii utilizand nucleii unui atom.

Intr-un raport intitulat “solid-state quantum memory using 31P nuclear spin”, echipa descrie un experiment in care cristale pure de siliciu au fost captusite cu atomi de fosfor.

Informatiile quntice sunt procesate in electronii de fosfor, trasferate catre nucleii de fosfor, apoi transferate gradual inapoi catre electoni.

Aceasta este prima demonstratie in care nucleii pot servi ca memorie quantum computationala.

Un alt pas catre quatum computing a fost facut cand o echipa de oameni de stiinta au procesat informatia in electron spin (blue) si au stocat-o in nuclear spin (yellow) ai atomilor de fosfor printr-o combinatie de vibratii microunde si radio-frecventa.

Atractia imediata a quantum computing-ului este viteza: un computer quantum va fi capabil sa efectueze anumite task-uri matematice, precum diviziuni, de multe milioane de ori mai rapid decat cele mai puternice supercomputere de azi.

Dincolo de aceasta, quantum computing ar putea sa implice calcule care nu pot fi luate in considerare de actuala tehnologie computing “clasica”.

In computing-ul clasic, informatia este procesata si stocata in functie de incarcatura unui electron si este reprezentata in binary digit sau “bit”.

Fiecare bit are o valoare 0 sau 1. Quantum computing utilizeaza o proprietate quantica intriseca numita “spin”, in care anumite particule pot actiona ca si cand ar fi subtiri bare magnetice.

Proprietatii spin i se poate atribui o stare directionala de jos sau sus, care poate fi utilizata sa codeze datele in 0-uri si 1-uri. Insa, spre deosebire de incarcatura in computing-ul clasic, care este fie prezenta fie nu, spin poate avea o stare sus, jos sau ambele, datorita efectului quantic numit superpozitie. Superpozitionarea creste exponential capacitatile de stocare ale quantum bit sau qubit.

 

 

Autor: Brodoceanu Ana-Maria

Sursa: www.computerweekly.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *