Au aparut noi tehnici de spam

 

Laboratorul BitDefender a descoperit un nou val de mesaje spam care se diferentiaza de alte valuri de spam prin utilizarea unor “Confirmari de primire” ale mailurilor si linkurile de “Dezabonare” pentru a verifica daca casutele postale vizate sunt valide si active.

Campania de spam face publicitate unor medicamente care imbunatatesc activitatea sexuala, si cand utilizatorul acceseaza linkul “Dezabonare” confirma autorilor de spam validitatea casutei lor postale, permitandu-le astfel sa mentina adresa respectiva in baza de date pentru viitoare spamuri.

„Confirmarea de primire” este folosita intr-o maniera asemanatoare. In circumstante normale, aceasta confirma faptul ca utilizatorul a primit si vizionat mesajul expediat. Cand autorul de spam adauga aceasta confirmare unui mesaj spam si utilizatorul da click pe linkul respectiv, pur si simplu ii confirma acestuia faptul ca adresa de mail este legitima si activa.

Pentru a va pastra sistemul departe de cat mai multe atacuri spam, va recomanam sa urmati pasii urmatori:

– instaleaza, activeaza si fii atent la update-uri regulate pentru o solutie de securitate anti-malware, anti-spam si anti-phishing.

– nu activa facilitatea de citire si expediere a confirmarilor de e-mail.

– sterge intotdeauna mesajele spam; daca in mod accidental le deschizi, vizionezi continutul atasamentelor sau accesezi linkurile din acestea le confirmi autorilor de spam validitatea casutei tale postale sau poti declansa instalarea de malware in sistem.

– nu deschide e-mailuri si atasamente de la expeditori necunoscuti.

– nu deschide e-mailuri cu texte dubioase in linia de “Subiect”.

– nu accesati niciun link indicat in mesajele spam, inclusiv cel de “Dezabonare”; puteti activa descarcarea de malware si astfel sa compromiteti securitatea sistemului.

– nu va dezabonati sau raspundeti la niciun spam; nu vei face decat sa confirmi validitatea casutei tale postale si vei primi si mai multe spamuri.

– cand navigati pe Internet, nu oferi adresa voastra de e-mail si informatiile personale paginilor web care par suspecte.

– cand achizitionati bunuri si servicii online, nu va inscrieti pe nicio lista suplimentara de promotii sau servicii.

– foloseste cel putin doua adrese de e-mail. Creaza-ti una pentru corespondenta cu cei cunoscuti si o alta pentru completarea formularelor web care conditioneaza vizionarea continutului de oferirea unei adrese de e-mail.

– evita sa-ti faci publica adresa de e-mail pe Internet, grupurile de stiri, liste de contacte, cumparaturi online sau liste de cadouri.

“Utilizatorii ar trebui sa constientizeze faptul ca fara o solutie de securitate adecvata, integritatea sistemelor lor poate fi grav afectata”, a declarat Vlad Valceanu, seful Laboratorului de Cercetare Antispam, BitDefender. “A-ti valida adresa de e-mail inseamna pe scurt a-ti semna sentinta la moarte a respectivei adrese de mail. Astfel, urmatoarele mesaje spam pe care un astfel de utilizator le va primi pot foarte usor fi un malware care de exemplu, fie sterge intregul hard-drive sau fie poate trimite informatii confidentiale mai departe, precum numarul cartii de credit pe care o folositi la cumparaturile online ”.

BitDefender este producatorul uneia dintre cele mai rapide si eficiente linii de solutii de securitate a datelor atestate pe plan international. Inca de la inceputurile sale, din 2001, BitDefender a creat un nou orizont de asteptari si a ridicat standardele in materie de preventie proactiva a pericolelor informatice, viteza de reactie si actualizare usoara. In fiecare zi, BitDefender protejeaza milioane de utilizatori individuali si companii din intreaga lume, oferindu-le posibilitatea unei experiente digitale in deplina siguranta. Solutiile BitDefender sunt distribuite printr-o retea globala de parteneri (distribuitori si reselleri) in peste 100 de tari din intreaga lume. Pentru informatii suplimentare va invitam sa vizitati: www.bitdefender.ro.

 

Autor: George Calinescu

Sursa: www.bitdefender.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *