ANC doreste modificarea legii interceptarii comunicatiilor

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) propune modificarea legii privind date generate sau prelucrate de operatorii telecom, astfel incat sa nu mai permita retinerea continutului convorbirilor telefonice, SMS-urilor sau a e-mail-urilor.

Modificarea va viza articolul 20 al Legii 298/2008 cu privire la retinerea datelor generate sau prelucrate de operatorii telecom.

“Din punctul meu de vedere, formularea articolului lasa multe portite si poate da nastere la multe interpretari si, implict, abuzuri. Fara acest articol, actul normativ va respecta prevederile directivei europene care a stat la baza elaborarii acestuia”, a declarat Nistoran, intr-o intalnire cu ziaristii.

Articolul respectiv arata ca, in scopul prevenirii si contracararii amenintarilor la adresa securitatii nationale, organele de stat cu atributii in acest domeniu pot avea acces, in conditiile stabilite prin actele normative care reglementeaza activitatea de realizare a securitatii nationale, la datele retinute de furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice.

“Prin formularea «date retinute» se poate intelege si continutul unei convorbiri, mesaj scris sau unui e-mail. Acest articol poate fi eliminat printr-o ordonanta de urgenta”, a spus Nistoran.

Propunerea va fi prezentata Guvernului.

 

 

Sursa: Soft.ro

Autor:Brodoceanu Ana-Maria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *