25 de ani de Tetris

Acum 25 de ani in urma matematicianul moscovit Alexei Pajitnov crea jocul video Tetris.

“Eram facinat de puzzle-uri si de enigme . Era vorba mai mult de o distractie aparuta in raport cu munca mea”, a declarat Pajitnov, care lucra intr-un laborator de stat specializat in inteligenta artificiala si recunoastere vocala.

Pentru cercetator, care nu avea decat 29 de ani atunci cand a inventat jocul, ideea Tetris -ului i-a venit de la un puzzle realizat din cinci piese care putea fi reformat in mii de moduri diferite.

Provocarea consta in asamblarea lor sub forma unei cutii, a povestit inventatorul, prezent la salonul de jocuri video E3, care se deruleaza la Los Angeles.

Abia in 1989 jocul a trecut oficial dincolo de Cortina de Fier, fiind editat de gigantul nipon Nintendo, dupa cum isi aminteste directorului dezvoltatorului “Blue Planet Software”, Henk Rogers, care vazuse jocul lui Pajitnov la un salon de specialitate, cu un an inainte.

Tetris a devenit rapid un succes mondial si s-a mentinut in topul celor mai jucate jocuri. “Tetris este extrem de popular deoarece transcede culturile. Nu este violent, nu include elemente ideologice, ci doar il obliga pe jucator sa faca ordine plecand de la haos”, spune Rogers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *