Cele mai raspandite amenintari informatice din aprilie

Asa cum ne-au obisnuit, cei de la Kaspersky Lab au realizat topul celor mai raspandite 20 de amenintari informatice si pe luna aprilie. Noutatea vine de la doua noi programe intrate in clasament.

Primul Top 20 prezinta aplicatiile malware, inclusiv spyware si adware  interceptate de catre reteaua KSN (Kaspersky Security Network) in luna aprilie:

1. Net-Worm.Win32.Kido.ih

2. Virus.Win32.Sality.aa

3. Trojan-Dropper.Win32.Flystud.ko

4. Trojan.Win32.Chifrax.a

5. Trojan.Win32.Autoit.ci

6. Trojan-Downloader.Win32.VB.eql

7. Packed.Win32.Krap.b

8. Worm.Win32.AutoRun.dui

9. Exploit.HTML.CodeBaseExec

10. Packed.Win32.Black.a

11. Virus.Win32.Sality.z

12. Virus.Win32.Virut.ce

13. Trojan.JS.Agent.xy

14. Worm.Win32.Mabezat.b

15. Virus.Win32.Alman.b

16. Packed.Win32.Krap.g

17. Packed.Win32.Klone.bj

18. Worm.Win32.AutoIt.ar

19. Exploit.JS.Agent.agc

20.Email-Worm.Win32.Brontok.q

 

Programele periculoase care s-au remarcat in luna aprilie sunt Virus.Win32.Virut.ce si Exploit.HTML.CodeBaseExec. Virut.ce si-a facut aparitia pentru prima data in februarie, iar acum revine cu noi versiuni actualizate, pentru a evita detectia programelor antivirus si a creste numarul computerelor infectate din reteaua botnet controlata de infractori informatici. Epidemia cauzata de acest virus este in continua expansiune, specialistii anticipand o avansare a pozitiei lui Virut.ce in topul lunii mai.

Al doilea nou intrat in clasament este un program periculos identificat de Kaspersky Lab in 2004, care s-a mentinut in topuri si in 2006. Acesta exploateaza o vulnerabilitate a versiunilor 5.01, 5.5 si 6.0 a browser-ului Internet Explorer, infractorii informatici sperand, probabil, ca mai exista inca un numar semnificativ de persoane care nu si-au instalat principalele updateuri de securitate sau mai folosesc versiuni anterioare ale lui IE.

Trojan.Win32.Chifrax.a este un cal troian care a disparut din topurile Kaspersky Lab in octombrie 2008, dar a revenit in aprilie direct pe locul al patrulea. Acesta, precum RaMag.a, apare sub forma unei arhive WinRAR modificata, care acum are capacitatea de a se auto-extrage in computerul infectat.

Toate categoriile de malware, adware si alte tipuri de aplicatii periculoase din Top 20 pot fi grupate in functie de clasele diferite din care fac parte. In ultimele luni, schimbarile de structura in aceste categorii nu au depasit cota de 5%:

TrojWare – 25%

VirWare – 45%

MalWare – 30%

In total, 45.190 de programe periculoase unice au fost detectate pe computerele utilizatorilor in luna aprilie. Aceasta cifra este aproximativ egala cu cea de luna trecuta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *